Nine Muses

Vilken mobilstrategi är bäst för dig?

Ända sedan moderna smartphones kom ut på marknaden har det funnits två läger bland konsulter: de som tycker att allt ska byggas på webben och de som tycker att man hellre ska bygga appar.

Sedan finns det såklart några av oss som tycker att det inte är helt svart och vitt och som föreslår olika lösningar för olika projekt.

I denna artikel vill jag reda ut några vanliga begrepp du kommer stöta på när du gör efterforskningar i mobilitetstrategi.

Vad är en “native-app”?

En native-app innebär en applikation du laddar ner i telefonens inbyggda App Store.

Funktionsmässigt skiljer sig en native-app väsentligt från en webbplats även om man kan få en webbplats att se ut nästan som en riktig app.

När du bygger din app “native” har du möjlighet att komma åt GPS, kompass, gyro, kameran, lampan och mycket mer som helt enkelt inte går att använda från webbplatser. Du kan dessutom få betydligt högre grafisk prestanda än vad som är möjligt på webben.

Vad är en “responsiv” webbplats?

Att en webbplats är responsiv innebär att den anpassar sig utseendemässigt efter i princip alla skärmstorlekar. Ofta har webbplatsen en maxbredd och minimibredd och fungerar bra för allt däremellan.

Du kan testa på den här siten för att få en känsla för vad responsivt betyder. Om du minskar storleken på webbläsarfönstret (om du läser från en dator) kan du se hur siten löpande “flyter med” och anpassar sin design.

Vad är en “adaptiv” webbplats?

Skillnaden mellan en webbplats som är responsiv och en som är adaptiv är inte särskilt stor. Men det finns ändå en viktig detalj som skiljer dessa åt…

Medan en responsiv webbplats kontinuerligt anpassar sig i takt med att fönstret ökar eller minskar i storlek har en adaptiv webbplats två eller flera fördefinierade layouter som den byter mellan.

Alltså: när webbläsarfönstret når en brytpunkt (t.ex. om fönstret går från “PC-bredd” till “tablet-bredd”) förändras layouten.

Vad är en mobilsite?

När man pratar om en mobilsite handlar det om en helt separat webbplats än den vanliga.

Ett exempel är Aftonbladet som har två separata siter: aftonbladet.se och mobil.aftonbladet.se.

När du besöker Aftonbladet räknar servern ut vad du kommer från för enhet och dirigerar dig till rätt site.

Hur fattar du beslut kring vilken modell du ska använda i ditt projekt?

Det första och enklaste valet är om du ska bygga en webbplats med mobilstöd eller en native-app.

Om du vill ta fram en applikation som ska användas ofta, och/eller som behöver komma åt komplexa funktioner i telefonen (t.ex. gyro, GPS, kamera …) ska du välja att bygga en native-app. Annars bör du utveckla en webbplats.

Lite svårare blir det när du väl betämt dig för att bygga en webbplats. Då är frågan om den ska vara responsiv/adaptiv eller helt skild från den vanliga webbplatsen.

Personligen tycker jag att det inte spelar så stor roll om du väljer responsiv eller adaptiv. Det beslutet fattas ofta automatiskt beroende på hur din layout är upplagd.

Responsivt nästan alltid rätt för webbplatser med normalstora mängder information.

För siter med väldigt mycket information och komplexa kolumnstrukturer (t.ex. många mediewebbplatser) är det ofta ett smidigt alternativ att bygga en separat mobilsite för att kunna optimera båda layouterna på absolut bästa tänkbara sätt.

Läs alla blogginlägg
Prenumerera via RSS